Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 Συγγραφέας
 Κατηγορία
 ΙΣΤΟΡΙΑ
 Έτος Έκδοσης
 2003
 Σελίδες
 288
 Διαστάσεις
 14 Χ 21
 ISBN
 960-8229-31-6
 Τιμή
 26   Ευρώ
 
Για το βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν κριτικές αναγνωστών. Μπορείτε να γίνεται εσείς ο πρώτος που θα γράψει μια κριτική για το βιβλίο αυτό.
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο για το βιβλίο αυτό
Απόσπασμα
από το βιβλίο
«Σε όλους τους χώρους της Αθήνας διακρίνουμε δημιουργούς κάθε τέχνης και έργα ανεκτίμητης αξίας ενώ πολλά έχουν καταστραφεί από τους κατά καιρούς εμφανιζόμενους επιδρομείς. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και στην πανέμορφη συνοικία του Αρδηττού, που βρίσκεται στη γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο περιοχή. Η συνοικία αυτή άρχισε να κτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα στους λοφίσκους της περιοχής του Σταδίου, που είναι απολήξεις του Υμηττού, έχοντας σαν χώρισμα από την υπόλοιπη Αθήνα τον ποταμό Ιλισσό. Πολλά ιερά, ναοί και αγάλματα κοσμούσαν την πανέμορφη αυτή περιοχή, που είχε καθιερωθεί ως χώρος περιπάτου, μελέτης και περισυλλογής».

Ξεκινώντας από την ιστορία της Αττικής και της Αθήνας, ο Κοσμάς Τσολάκος καταγράφει διεξοδικά όλα τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πρωτεύουσας: Τη συνοικία του Αρδηττού (κάποιοι τη γνωρίζουν ως Μετς) που απλώνεται γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Με ξεχωριστή φροντίδα για τη συλλογή όλων των στοιχείων και με επιτόπιες έρευνες στα σημεία που εξακολουθούν να έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ο συγγραφέας κατορθώνει να παρουσιάσει στον αναγνώστη άγνωστες πτυχές από μία πολύβουη αθηναϊκή συνοικία: Αρχαία γεφύρια που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να στέκουν κρυμμένα, γωνιές με οργιώδη βλάστηση, ιερά και χώρους λατρείας που ανάγονται στην αρχαιότητα αλλά παραμένουν ορατοί μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον. Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Ιλισσού, περιγράφει όλα τα σημεία όπου η παρουσία του είναι αισθητή ακόμη και τώρα.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ένα πλούσιο όσο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τις μέρες μας, αλλά και σχέδια που φιλοτέχνησε ο ίδιος, ο Κοσμάς Τσολάκος εμφανίζει μπροστά στα έκπληκτα μάτια του αναγνώστη τον πλούτο που διέθετε η Αθήνα ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα: Πανέμορφα κλασικά κτίρια που κατεδαφίστηκαν, μεγάλες πλατείες με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που φιλοξενούσαν μοναδικά γλυπτά έργα τέχνης, φροντισμένους δρόμους για τους περιπατητές και τους επισκέπτες της πόλης.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα στάδια «εξέλιξης» της Αθήνας και ειδικά της περιοχής του Αρδηττού, αλλά και οι προτάσεις που κατατέθηκαν πριν από τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεαρού ελληνικού κράτους στην αττική γη. Περιέχονται, επίσης, στοιχεία για σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής, καθώς και ένα εξαιρετικά χρήσιμο λεξικό με την καταγωγή των κυριότερων τοπωνυμίων και οδωνυμιών που υπάρχουν στον Αρδηττό.

«Η Ιστορία της Αθήνας, του ποταμού Ιλισσού και των γύρω περιοχών του», αποτελεί μία μοναδική συνεισφορά στην καταγραφή της ιστορίας της πρωτεύουσας, αλλά και ένα μνημείο της Αθήνας που χάθηκε για πάντα… Παράλληλα, παρουσιάζεται η ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου και της πρώτης Ολυμπιάδας του 1896, γεγονός που καθιστά το έργο επίκαιρο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδικές Περιοχές
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Βιβλία στην κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ:

 

Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003