Αναζήτηση βιβλίου:
Υπο κατασκευή
Σύντομα...
Κατηγορίες Βιβλίων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΑ
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θανάσης Δημ. Ζιώγας
Ο Αθανάσιος Δημ. Ζιώγας (Σπύρος) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910 από γονείς Καστοριανούς μετανάστες. Το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Καστοριά. Μπήκε στη βιοπάλη νωρίς. Το 1928 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στο στρατό υπηρετεί ως λοχίας, αλλά απολύεται ως απλός στρατιώτης λόγω της κομμουνιστικής του δράσης. Δουλεύει ως υπεύθυνος κομματικής δουλειάς στρατού Δυτικής Μακεδονίας. Τον Αύγουστο του 1937 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια, βασανίζεται και στέλνεται στην Ακροναυπλία και στην Πύλο. Στις 9 Απριλίου 1941 δραπετεύει μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Είναι ένας από τους πρώτους που οργανώνουν την Εθνική Αντίσταση στο νομό Φλώρινας – Καστοριάς (1941-1943) και συνεχίζει τη δράση του στην επαρχία Σερβίων Κοζάνης. Τραυματίζεται από τους Γερμανούς.

Αξιωματικός της ΠΕΕΑ (της Κυβέρνησης του Βουνού) και αργότερα του ΔΣΕ.

Με τη δημιουργία της Εθνικής Πολιτοφυλακής γίνεται μέλος της τριμελούς ανώτερης Διοίκησης Μακεδονίας ως τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Μεταξύ 1945 και 1947 υπήρξε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Φλώρινας – Καστοριάς.

Τέλος, μεταξύ 1947-1949 διετέλεσε Διοικητής Λαϊκής πολιτοφυλακής της Διεύθυνσης Γρεβενών – Χασίων.

Στην πολιτική προσφυγιά (Σοβιετική Ένωση) γρήγορα αναδείχτηκε τεχνικός στέλεχος και ένας εκ των πρώτων που τιμήθηκαν ως σταχανοφικοί, με σειρά από τιμητικά διπλώματα.

Διετέλεσε Γραμματέας της Αχτίδας Πολιτείας, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης. Από το 1954 ως το 1958 πραγματοποιεί σπουδές στο Ινστιτούτο Οικονομικών, απ’ όπου αποφοιτά με άριστα.

Εργάστηκε στην εφημερίδα «Νέος Δρόμος» και στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Ουζμπεκιστάν, από το οποίο παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του «Βετεράνου Δουλειάς» και με μετάλλιο – δίπλωμα αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης.

Από το 1983 ως το 1985 εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο «Σύγχρονη Εποχή».

Υπήρξε παντρεμένος με την αγωνίστρια Μαρία Παπαδοπούλου – Ζιώγα, Δόκτορα Ιστορικών Επιστημών. Πατέρας δύο παιδιών, της Ηλέκτρας, Διευθύντριας Παιδιατρικού τμήματος Γ. Ν. Χαλκιδικής, και του Δημήτρη, Μηχανικού – Ηλεκτρονικού.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες του μαρξισμού – λενινισμού. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουλίου 1991.

Πατήσετε εδώ για να εμφανιστούν όλα τα βιβλία του συγγραφέα των εκδόσεων ΕΝΤΟΣ
Κατασκευή: Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ 2003