Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:51 , Ημερομηνία: 12/1999
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:11
Κατηγορία -ΥΓΕΙΑ-
Περιεχόμενο
-ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ-
Συντάκτης
-
 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ: ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της βιοϊατρικής έρευνας και τεχνολογίας και αποτελούν μέρος των πιο αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Τα λοιμώδη νοσήματα απειλούν και σήμερα το ανθρώπινο γένος και, όπως φαίνεται, θα εξακολουθήσουν να το απειλούν ακόμη και σε χώρες υγειονομικά αναπτυγμένες (όπως η Ελλάδα), σε περίπτωση που ατονίσουν τα μέτρα πρόληψης. Σκοπός των εμβολιασμών δεν είναι μόνο η εξάλειψη της νόσου, αλλά και η τέλεια εκρίζωση του αιτιολογικού παράγοντα όπως πριν από 200 χρόνια (π.χ. ευλογιά). Σήμερα, προετοιμάζονται νέα εμβόλια που θα σώζουν εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη μας, καθώς πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά το χρόνο πεθαίνουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η μαζική εφαρμογή του αντιφυματικού εμβολίου (BCG), κρίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ως απαραίτητη λόγω της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών (π.χ. οικονομική μετανάστευση κ.λπ.), καθώς προστατεύει τα άτομα από τη λοίμωξη έως και 80% με διάρκεια 5-10 χρόνια.
Επίσης, η φυματίωση σήμερα αντιπροσωπεύει το 1/3 των ατόμων με μόλυνση HIV. Η κατά 5-30% και άνω αύξηση του αριθμού των περιστατικών φυματίωσης στις χώρες της Δ. Ευρώπης και της Αμερικής, σήμερα, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιδημία του AIDS.
Άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στην αύξησή της είναι η χαλάρωση των μέτρων ελέγχου της, οι ομαδοποιήσεις και η φτώχεια ορισμένων κοινωνικών ομάδων όπως και η αύξηση της συχνότητας πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης.
Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από δελτία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τα τελευταία είκοσι χρόνια η επίπτωση της φυματίωσης έχει υπερτετραπλασιασθεί, κυμαινόμενη σήμερα σε 15-20 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό.
Η αναπνευστική οδός αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης (Βάκιλος Toukoch), στον ανθρώπινο οργανισμό. Φορείς της μετάδοσης είναι τα σταγονίδια που δημιουργούνται με το βήχα, το φτάρνισμα και η ζωηρή ομιλία.
Ασθενείς που έχουν πτύελα θετικά για φυματίωση θεωρούνται οι πλέον μεταδοτικοί. Υπολογίζεται δε ότι μολύνουν ένα άτομο το μήνα! Ασθενείς με πτύελα αρνητικά στο άμεσο παρασκεύασμα, αλλά θετική την καλλιέργεια πτυέλων, υπολογίζεται ότι μολύνουν 0,2 άτομα το μήνα, ενώ ασθενείς που έχουν εξωπνευμονική φυματίωση (π.χ. φυματίωση ουροποιητικού), δεν μεταδίδουν τη νόσο. Ασθενείς που κάνουν θεραπεία, πρακτικά είναι μη μεταδοτικοί δύο-τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της αγωγής.
Η δερματική φυματική αντίδραση, γνωστή ως Mantoux, αποτελεί πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την φυματίωση. Η θετική Mantoux βοηθάει στη διάγνωση ύποπτων περιπτώσεων. Η αρνητική απομακρύνει από τη διάγνωση της φυματίωσης χωρίς να την αποκλείει.
Η ηλικία εφαρμογής του εμβολίου BCG στη χώρα μας είναι 6-12 ετών. Μπορεί όμως να γίνει και με τη γέννηση εφόσον συντρέχουν λόγοι (περιβάλλον φυματικού κ.λπ.).
Επειδή η επαγρύπνηση για την αποφυγή επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων που είχαν τεθεί υπό έλεγχο επιβάλλεται να είναι συνεχής, μεριμνήσαμε ώστε το πρόγραμμα προληπτικών εμβολιασμών στα Δημοτικά Ιατρεία μας να έχει διάρκεια και ουσία.
Πράγματι, στον ενάμισι χρόνο λειτουργίας τους έχουν εμβολιασθεί στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Βύρωνα πάνω από τριακόσια παιδιά για τα συνήθη παιδικά εμβόλια (όπως D.T., D.I.P., Sabin, M.M.R. κ.λπ.), καθώς και πάνω από τετρακόσια παιδιά με το αντιφυματικό εμβόλιο.
Τα προγράμματα εμβολιασμών στα Δημοτικά Ιατρεία συνεχίζονται με την άψογη συνεργασία των πολύτιμων παιδιάτρων μας, της κας Ελένης Δημιώτου και του κ. Σταμάτη Τσεβδού, όλου του υγειονομικού προσωπικού μας, καθώς και με τη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων του Βύρωνα και την υποστήριξη από πλευράς εμβολίων της Διεύθυνσης Υγιεινής Αθηνών.
Το πρόγραμμα του αντιφυματικού εμβολιασμού καλύπτει όλα τα παιδιά του Δήμου μας σ’ οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και αν υπάγονται. Τα ανασφάλιστα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν εφόσον υπάρξει τηλεφωνική προσυνεννόηση με την υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 7665906 και 7665996.

<ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ
Ιατρός-Πνευμονολόγος
Δημοτική Σύμβουλος
Υπεύθυνη για τα Δημοτικά Ιατρεία
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΓΚΟΥ
Επισκέπτρια Υγείας Δημοτικών Ιατρείων


Συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά ο δωρεάν εμβολιασμός των παιδιών στα Δημοτικά Ιατρεία του Βύρωνα.


Οι παιδίατροι Ελ. Δημιώτου και Στ. Τσεβδός και η Επισκέπτρια Υγείας Φ. Πιπερίγκου επί το έργον.

Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης