Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:35 , Ημερομηνία: 6/1998
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:11
Κατηγορία -ΥΓΕΙΑ-
Περιεχόμενο
-ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-
Συντάκτης
-
 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!
Η GREENPEACE ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία! Αναλύσεις της Greenpeace σε παιδικά παιχνίδια που αγοράστηκαν στην ελληνική αγορά έδειξαν ότι περιέχουν ουσίες σε ποσοστό από 20% έως 50% περίπου του συνολικού τους βάρους. Η Greenpeace καλεί τους υπευθύνους «ν’ ανοίξουν επιτέλους τ’ αυτιά τους» σ’ αυτό το σοβαρό θέμα και να ληφθούν αμέσως μέτρα για την απόσυρση των επικίνδυνων παιχνιδιών από την ελληνική αγορά!
Η Greenpeace, αφού συνέλεξε τυχαία δείγματα μαλακών πλαστικών παιχνιδιών (κατασκευασμένων από PVC) από την ελληνική αγορά και ανέθεσε σε ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο της Γερμανίας την ανάλυσή τους ως προς τις τοξικές φθαλικές ενώσεις που περιείχαν, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Τα παιχνίδια που αναλύθηκαν περιέχουν την τοξική ουσία DINP (φθαλικός εστέρας). Μάλιστα ένα παιχνίδι, που στη συσκευασία του αναφέρεται ως «μη τοξικό», βρέθηκε να αποτελείται από τοξικές ουσίες!
«Η νέα έρευνα και η διαμαρτυρία της Greenpeace στο Yπουργείο Υγείας κλιμακώνουν την εκστρατεία της οργάνωσης για την προστασία της υγείας των παιδιών και την απαγόρευση των τοξικών παιχνιδιών από μαλακό PVC», επεσήμανε ο Κώστας Δόμβρος, υπεύθυνος για θέματα τοξικών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Με τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στο PVC για να το κάνουν μαλακό και εύκαμπτο, οι σημαντικές επιπτώσεις των ενώσεων αυτών, τις οποίες καταπίνουν τα μικρά παιδιά όταν βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους, είναι οι ακόλουθες: προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρότατες βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές και ανάπτυξη καρκίνων στο συκώτι, στα νεφρά και στο αίμα. Οι ποσότητες αυτών των τοξικών ουσιών, στις οποίες είναι εκτεθειμένα τα παιδιά, είναι ένας πρόσθετος λόγος εντονότατης ανησυχίας.
Το PVC ειδικά είναι το χειρότερο πλαστικό υλικό που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Η παραγωγή του επιβαρύνει σοβαρότατα το περιβάλλον με απόβλητα και εκπομπές τοξικών ρύπων.
Η Greenpeace συνεπώς ζητά:
• Να απαγορευτεί η παραγωγή, η εμπορία και η διακίνηση των παιχνιδιών που περιέχουν PVC.
• Ζητά ακόμα από τους προμηθευτές και εμπόρους παιχνιδιών να αποσύρουν εθελοντικά τα παιχνίδια που περιέχουν PVC.
• Συνιστά επίσης στους καταναλωτές να μην αγοράζουν παιχνίδια από PVC. Επειδή οι κατασκευαστές συνήθως δεν αναφέρουν το υλικό κατασκευής, η Greenpeace συνιστά στους καταναλωτές, για προληπτικούς λόγους, να μην αγοράζουν καθόλου μαλακά πλαστικά παιχνίδια, τουλάχιστον έως ότου οι εταιρείες παρέχουν παιχνίδια κατασκευασμένα από ασφαλέστερα υλικά.
Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης