Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
του Βύρωνα"
Τεύχος:52 , Ημερομηνία: 1/2000
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:3
Κατηγορία -
Περιεχόμενο
-
Συντάκτης
-Ν. Δελ - Φ.Κ.
 

Ο ΔΑΝΙΗΛ ΠΟΥΡΤΣΟΥΚΛΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΟΝΟ!
Χριστοδούλου θέλοντος και Συνόδου επιτρεπούσης…

Ο επί εικοσαετία στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, Δανιήλ Πουρτσουκλής είναι ο νέος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, μετά την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο σαρανταοχτάχρονος Δανιήλ, Αρχιγραμματέας μέχρι πρότινος της Ιεράς Συνόδου, έλαβε 49 ψήφους μεταξύ των 72 Μητροπολιτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της 21ης Ιανουαρίου. Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 15 ψήφοι υπέρ του Διονυσίου Σιφναίου και δύο υπέρ του Μακάριου Βαρλά.
Η Σύνοδος απέκλεισε αρχικά τη δυνατότητα μετάθεσης ενός Μητροπολίτη σε άλλη έδρα. Το μεταθετό υπερψήφισαν 40 ιεράρχες, οκτώ λιγότεροι από την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (48 ψήφοι). Έτσι, απετράπη η υποψηφιότητα του 75χρονου Μητροπολίτη Θήρας Παντελεήμωνος που επιθυμούσε να μετατεθεί στην Καισαριανή.
Έτσι στις 22/1, σε μία λαμπρή τελετή στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων, ο Δανιήλ χειροτονήθηκε Μητροπολίτης από τον κ.κ. Χριστόδουλο, παρουσία των Δημάρχων Καισαριανής Γ. Κατημερτζή, Βύρωνα Ν. Ρογκάκου και Υμηττού Δ. Αργιανά.
Οι αγαθές σχέσεις του νέου επιχώριου Μητροπολίτη με τον κ.κ. Χριστόδουλο ξεκινούν από το 1974, όταν ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε χειροτονήσει διάκονο το νεαρό Δανιήλ, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Π. Φαλήρου. Το 1978 διορίστηκε μετά από εισήγηση του ίδιου ιεράρχη, ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στο Βόλο, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης.
Από τους νεαρότερους Μητροπολίτες
Γεννημένος στη Νέα Μανωλάδα του Ν. Ηλείας, το 1952, ο Δανιήλ φοίτησε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Αθηνών (1971-73) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973-77).
Το 1973 εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Άνω Ξενίας Μαγνησίας, οπότε και έλαβε το όνομα Δανιήλ. Από το 1976 έως το 1986 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γυμνασιακού Οικοτροφείου Αρρένων της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Χριστιανικής Νεολαίας, υπεύθυνος των ενοριακών συνάξεων μελέτης της Αγ. Γραφής, στην ίδια Μητρόπολη, καθώς και μέλος της συνδιάσκεψης της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.
Στις 25 Μαΐου 1998 τοποθετήθηκε από τον κ.κ. Χριστόδουλο στη θέση του Ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος είναι ο τέταρτος νεότερος σε ηλικία Μητροπολίτης, μετά τους Καστορίας Σεραφείμ (41), Δημητριάδος Ιγνάτιο (44) και Ελασσώνος Βασίλειο (47).
Ευχόμαστε ολόψυχα στο νέο Μητροπολίτη καλή επιτυχία στο θεάρεστο έργο του.

Στον προσφυγικό χαρακτήρα της μητροπολιτικής μας περιφέρειας αναφέρθηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Δανιήλ κατά την τελετή της ενθρόνισής του, τονίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός στους πιστούς, ώστε να ξεπεραστούν οι δοκιμασίες που περνά το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Το ήθος και την κοινωνική προσφορά τού νέου Μητροπολίτη εξήραν σε δηλώσεις τους οι Δήμαρχοι Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής και Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος. Θεωρούν ότι ο Δανιήλ θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Γεωργίου, που αγκάλιασε τους κατοίκους των προσφυγικών Δήμων, στους οποίους συμπαραστάθηκε πάντοτε.


Στιγμιότυπο από τη χειροτονία του νέου ΜητροπολίτηΕπιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης