Στοιχεία Τεύχους
 Υλικό απο το αρχείο του
"
της Καισαριανής"
Τεύχος:48 , Ημερομηνία: 6/1998,
Στοιχεία Στήλής
Σελίδα:11
Κατηγορία -ΥΓΕΙΑ-
Περιεχόμενο
-ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ-
Συντάκτης
-Χαρούλα Αποστολίδου
 

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Είναι δεδομένο για την επιστήμη της Ψυχολογίας ότι η βρεφική, η νηπιακή και η παιδική ηλικία είναι τα πλέον ανελεύθερα, τα πλέον εξαρτητικά στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου. Το βρέφος, το νήπιο, το παιδί, εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τους γονείς, που η απουσία τους όχι μόνον προκαλεί βαθιές διαταραχές στην ψυχική του ισορροπία, αλλά πολλές φορές απειλεί και την ίδια του τη ζωή.
Κι όμως αυτά τα τόσο πρώιμα στάδια είναι που παρατηρούμε την ανεξαρτησία, την ελευθερία να εισβάλλουν αργά αλλά σταθερά στη ζωή του παιδιού μας.
Η ίδια του η γέννηση αποτελεί την πρώτη, την πιο αποφασιστική ένδειξη ανεξαρτησίας, με την αποκόλληση του παιδιού από το σώμα της μητέρας. Αργότερα ο απογαλακτισμός και η βάδιση θα σηματοδοτήσουν οριακά σημεία ανεξαρτησίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να προσθέσουμε ένα πλήθος μαθήσεων και δεξιοτήτων που το παιδάκι αναπτύσσει καθημερινά, οδηγούμενο έτσι προς όλο και περισσότερη ανεξαρτησία, αυτονομία.
Ακολουθώντας λοιπόν κι εμείς το έργο της φύσης, ενθαρρύνουμε το παιδί μας να κατακτά λίγο-λίγο την ανεξαρτησία του διαμέσου των μικρών παιδικών μαθήσεων. Εδώ όμως χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ!
Κάποιοι γονείς, από προσωπική ματαιοδοξία και μόνον, οδηγούνται σε δυο μεγάλα λάθη διαπαιδαγώγησης,.
Το ένα είναι ότι αμελούν απολύτως να μάθουν στο παιδί τους αυτά που η ηλικία τού επιτρέπει να μάθει, π.χ. να ντύνεται μόνο του, να τρώει μόνο του... με αποτέλεσμα να ‘χουν ένα αδέξιο παιδί που κρέμεται κυριολεκτικά από πάνω τους και που δεν θα μπορέσει ποτέ να τους ξεπεράσει.
Το άλλο είναι ότι σπρώχνουν, πιέζουν το παιδί τους να μάθει πολλά περισσότερα από όσα η ηλικία τού επιτρέπει, με αποτέλεσμα να αναπτύξει έναν αρνητισμό για όλα το παιδί, πράγμα που το φέρνει στην ίδια θέση με το παιδί του πρώτου λάθους.
Ο σωστός γονέας αγαπά και προστατεύει το παιδί του και, σεβόμενος τις δυνατότητές του, βάζει διά των διαφόρων μαθήσεων τόση ελευθερία στη ζωή του παιδιού του όση ακριβώς μπορεί ν’ αντέξει.

Χαρούλα Αποστολίδου
Ψυχολόγος
Τηλ.: 72.50.682Επιστροφή | Επιστροφή στην αρχική σελίδα | Επιστροφή στη σελίδα αναζήτησης